A James Webb Megtalálta a TEREMTÉS OSZLOPAIT

A Sas-köd a Kígyó csillagképben helyezkedik el tőlünk 7000 fényévre, benne fiatal, forró csillagok halmazaival.
Erősen fény elnyelő sűrű részei és világító területei érdekes képet mutatnak, a felhőben számos kis gömbszerű sötét felhő is kimutatható, ezek keletkezőben lévő napfúziós energiatermelést még nem folytató csillagok.
Itt találhatóak a Teremtés Oszlopai néven ismertté vált felhők, melyekről 1995-ben készítettek híres felvételeket, a Hubble űrtávcső segítségével.
A név igen találó, mert tényleg oszlopokhoz hasonlítanak és csillagok születnek bennük.

A Sas-ködöt 1745-ben fedezték fel, de a Teremtés oszlopai tehát csak akkor vált széles körben ismertté, amikor 1995-ben a Hubble űrteleszkóp képeket készített róla.
A NASA aztán 2015 januárjában bejelentette hogy a Hubble űrtávcső újra megörökítette a Teremtés oszlopait, és a korábbinál szebb és részletgazdagabb felvételt készített róla.

A James Webb mostani felvétele segít jobban átlátni a csillagkeletkezési régió porát, a vastag, poros barna oszlopok már nem olyan átláthatatlanok, és sokkal több, még kialakulóban lévő vörös csillag vált láthatóvá.

A 2021 decemberében a világűrbe küldött James Webb-teleszkóp tehát most még részletesebb képet küldött nekünk, ugyanis infravörös kamerái segítségével képes áttörni az oszlopok homályos részein.
Itt számos, épp születőben lévő csillag található, amelyek ragyogó vörös gömbök képében jelennek meg a mostani felvételen.

A nagyjából nyolc fényévnyi területet feltérképező felvételt a teleszkóp NIRCam elnevezésű, az emberi szem számára láthatatlan hullámhosszon alapuló, közeli infravörös spektroszkópiás berendezés segítségével készítette.

Az új képek segítséget nyújtanak abban, hogy felülvizsgálják a csillagok alakulásáról szóló modelleket, és hogy pontosabban meg tudják állapítani az újonnan született csillagok számát, valamint a térségben lévő gáz és por mennyiségét.

A teremtés oszlopainak megtekintéséhez viszonylag nagy távcsőre van szükség, mivel a köd egyik kicsi szegletében találhatóak, és nagyon halványak.

A James Webb Megtalálta a TEREMTÉS OSZLOPAIT

Zene / Music:

The Sky is on Fire – Ambient Music

huniverzum teremtés oszlopai
huniverzum james webb
a teremtés oszlopai

#huniverzum #univerzum