Sziasztok kedves barátaim,
a mai videóban közkívánatra bejglit fogunk készíteni, diós valamint mákos változatban.
Ez az adag tészta 4 db kisebb bejglihez elegendő.
2 diós és 2 mákos készült.
🥐TÉSZTA 🥐
* 60 dkg búzafinomliszt
* 2 dl hideg tej
* 2 db tojássárgája
* 18 dkg vaj
* 6 dkg disznózsír
* 5 dkg porcukor
* 1,5 dkg friss élesztő
* 1 csipet só
❄️ CUKORSZIRUP
* 30 dkg cukor
* 2 dl víz
🤎 DIÓS TÖLTELÉK
* 35 dkg darált Dió
* 5 dkg darált háztartási keksz
* 1 bio narancs reszelt héja
* Kevés fahéj
* Szirup a forrázáshoz (picit több, mint az egyharmada)
🖤 MÁKOS TÖLTELÉK
* 28 dkg darált mák
* 5 dkg darált háztartási keksz
* 1 bio citrom héja
* Kevés őrölt szegfűszeg/ fahéj
* Szirup a forrázáshoz
🥚Lekenéshez:
4 db tojássárgája, 2 fehérje.
📌FONTOS LÉPÉSEK📌
* a tejet a tojássárgájával és az élesztővel keverjük el,
* A lisztet az átszitált porcukorral, zsírral, vajjal és sóval jól morzsoljuk el.
* Adjuk hozzá a folyadékot, gyúrjuk sima tésztává. Mérjük le, osszuk 4 részre, csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe 2 órára. ⏰
* Készítsük el a forrázott töltelékeket, teljesen hűtsük le.
* Nyújtsuk ki a tésztát kb 20x28 cm nagyságúra, oszlassuk el a tölteléket, a két kisebb szélét picit hajtsuk be és tekerjük fel.
* Helyezzük tepsire, kenjük le tojássárgájával, tegyük hűvös helyre száradni (hűtő, erkély stb)
* Jöhet még egy réteg tojássárgája, ismét hűvös helyen szárítás ❄️ (nálam ez kb 2 óra volt)
* Ezután behozzuk a melegre, lekenjük tojásfehérjével, meleg helyen kelesszük fél órán keresztül.
* MEGSZÚRKÁLJUK🔪
* 🔥🔥 SÜTÉS🔥🔥. 200 fokon, alul-fölül sütés, 35-40 perc! Ha már túl barna a teteje, picit lehet csökkenteni a hőfokot.
HA KIREPED💔 még melegen csomagoljuk be nagyon szorosan. Így hagyjuk teljesen kihűlni
__________________
💌📪 e-mail - bebepiskota@gmail.com
💸adomány : 💸
Nagy-Pojdin Beáta
11773449-01515923
💜Instagram: https://www.instagram.com/bebepiskota/