Sun. Sep 29th, 2024

Ezért okoz puffadást a zabkása! - Hogyan készítsd el egészségesen? Recept + Infók

Ezért okoz puffadást a zabkása! – Hogyan készítsd el egészségesen? Recept + Infók

↓↓↓ További hasznos infók a leírásban! ↓↓↓

PORTRÉ

zab (Avena sativa)

Mi a szuperképessége?
javítja az emésztést, szabályozza a testsúlyt, vércukorszint kiegyensúlyozása, bél-funkciókat javítja, koleszterinszintet szabályozza, javítja és védi a bőrt és hajat, növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, csökkenti a stroke és szívroham veszélyét

Mi van benne?
oldható rost (béta-glükán) (ettől lesz kissé géles állag emésztés közben vagy ha vízzel érintkezik), B-vitaminok (1, 5, 9), E-vitamin, esszenciális zsírsavak, kalcium, magnézium, alumínium, cink, a foszfr, a kálium, vas

Mire használhatom?
főtt ételek sűrítéséhez, süteményekbe, kásához, kenyérhez, gluténmentes kenyérhez, növényi tej készítéséhez, növényi fasírtok kötőanyagaként, zabkeksz készítéséhez, zöldségpástétomok állagjavításához és dúsításához

Mihez passzol?
Íze semleges, lehetséges állaga és szilárdsága szerteágazó (liszt dara, pehely egész zabszem - szilárd és folyékony)

Helymeghatározás
Hazánkban eredményesen termeszthető, könnyen hozzáférhető, mag, pehely, dara vagy liszt formájában a legtöbb bio- és reform boltban, nagyobb piacokon, drogériákban és élelmiszerboltokban.

TIPP!
Ha szeretnél egy gyors ebédet főzz 3-4 szeres mennyiségű sós folyadékkal zabpelyhet, fűszerezd meg gazdagon keverj hozzá pirított vöröshagymát és fokhagymát formázz belőle golyókat és süsd ki olajban vagy sütőben. Hasonlóképpen édes változatát is elkészítheted süteményekhez használt fűszerekkel (pl. fahéj, csillagánizs, vanília, citrusfélék héja, kardamom, tonkabab, stb.) vaníliapudinggal vagy csokoládémártással isteni!

Tudtad?
A zab fogyasztása NYERSEN NEM AJÁNLOTT. Ennek oka a magas fitát tartalmuk, mely többek között nem engedi felszívódni a vasat, kalciumot, foszfort és cinket, ezen felül emésztési zavarokat okozhat, negatívan hat a hasnyálmirigy működésére, elősegíti 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
Áztatás hatására csökken a fitát tartalom (köszönhetően az aktiválódó fitáz enzimnek) így növekszik a tápanyagok hozzáférhetősége a szervezet számára és a zab emészthetősége.
Hőközléssel legyen az főzés (megfelelő mennyiségű folyadék jelenlétében - minimum ötszörös folyadék, 8 perc főzés, de javaslom a nyolcszoros folyadék használatát) vagy pirítás (megfelelő ideig tartó - min 15 perc 160°C-on) hasonló eredményt érhetünk el.
Mind hőközléssel, mind pedig az áztatással az enzimgátlók akadályozó tevékenységét szüntethetjük meg. (Ez a zabszem természetes védelmi rendszere, hogy csak olyan körülmények között csírázzon ki, amely körülmény alkalmas a növény fejlődéséhez.)

RECEPT

hozzávalók (1 adag reggelihez)

zabpehely (apró szemű) 50 g
víz 3 dl
növényi tej 1 dl
só késhegynyi
napraforgómag 10 g
szezámmag 5 g
lenmag 5 g

technológia
Tedd a hozzávalókat egy fazékba majd közepesen lángon kb 6-8 perc alatt folyamatos kevergetés mellett kész is a kása! Ne feledd ahogy kezd kihűlni még jelentősen meg fog duzzadni!
Tipp: ha időt szeretnél spórolni áztasd be a hozzávalókat a kimért folyadékba este és úgy főzd meg reggel!

tálaláskor
Fogyasztás előtt szórd meg szezonális friss hazai gyümölcsökkel vagy aszalványokkal!

Jó étvágyat kívánok!
Zsolnay Gergely
séf, kertészmérnök, táplálkozási tanácsadó

Instagram: @thymeandbeet

A videóban közreműködött Almási Petra
Az animációért külön köszönet Varga Viktornak

Related Post