Mon. Dec 23rd, 2024
Flódni recept, ahogy mi szeretjük! – Gábor a Házi Pék

Ebben a videómban egy igazán szuper, hagyományos karácsonyi receptet hoztam el nektek, amelyben az isteni édes omlós tészta mellé 3 fajta töltelék párosul, ezzel egy egészen különleges és igazán finom ízvilágot kölcsönözve ennek a süteménynek. Szeretettel ajánlom ennek a szuper flódni receptnek a kipróbálását.

A receptben felhasznált Bánkúti Világos Búzaliszt innen beszerezhető:
http://csaladellato.hu/

A tészta összetétele:
Bánkúti világos búzaliszt (vagy BL55 Finomliszt): 700g
Friss élesztő: 15g, vagy szárított: 4,2g
Só: 5g
Porcukor: 87g
Tojássárga: 4db
Vaj/Margarin: 280g
Tej: 170ml

Diótöltelék összetétel:
Darált dióbél: 400g
Víz: 220ml
Cukor: 240g
Mazsola: 130g
Citromhéj: 1-2 citrom reszelt héja ízlés szerint

Máktöltelék összetétel:
Darált mák: 270g
Tej: 250ml
Cukor: 160g
Mazsola: 125g
Citromhéj: 1 citrom reszelt héja
Citromlé: ízlés szerint

Almatöltelék összetétel:
Reszelt alma. 1100g
Cukor: 75g
Fahéj: ízlés szerint

Szükséges még kb. 2db tojás a kenéshez!

Töltelékek elkészítése:
A dió és a mák töltelékek főzött töltelékek. Először a cukrot tűzhelyen/főzőlapon a folyadékkal összemelegítjük és amikor a cukor teljesen feloldódott, akkor hozzáadjuk a diót, illetve a mákot. Pár percig alacsony lángon folyamatos keverés mellett főzzük, majd miután leállítottunk a tűzhelyet/főzőlapot, hozzákeverjük az összes többi alapanyagot. A mazsolát igény szerint előre be lehet áztatni rumba, majd átszűrni a felhasználás előtt.
Az almatölteléknél a megadott alapanyagokat összekeverjük, majd fél óra állás után a levét kinyomkodjuk, hogy ne áztassa el a tésztát.
Fontos, hogy minden tölteléket a teljesen kihűlt állapotában töltsünk a tésztába!

Az elkészítés menete:
1. A töltelékek elkészítése
2. A zsiradék a liszttel történő elmorzsolása
3. Tészta dagasztása az összes tésztaképző alapanyag felhasználásával
3. Tészta osztása 4 × 325g súlyra, majd a tésztadarabok előformázása és folpackba csomagolásuk, majd hűtőszekrénybe helyezésük
4. Hideg tésztaérés: 1,5-2,5 óra
5. Tésztalapok nyújtása, töltésük, azaz a sütemény kialakítása a videón bemutatott módon
6. A felső lap lekezelése tojássárgájával
7. A tojássárga réteg szárítása hűtőszekrényben: 30-60 perc
8. A felső lap lekezelése töjásfehérjével
9. A tojásfehérje réteg szárítása hűtőszekrényben
10. A sütemény villával való böködése
11. Sütés: 180C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni és összesen 65-70 percig sütni. A sütési hőmérsékletet az első 30 perc eltelte után 165C°-ra kell csökkenteni, valamint a sütés kezdetétől számított 45-50 perc elteltével érdemes a sütemény fölé alufóliát borítani és úgy sütni készre, persze csak ha a felső réteg kellő színt kapott.
12. A süteményt csak teljesen kihűtött állapotban szeljük fel!

A videóban felhasznált zene forrása:
Song: Musical Bakery - In Da Hood (No Copyright Music)
Music provided by Tunetank.
Free Download: https://bit.ly/3eMHsy4

Video Link: https://youtu.be/93tW9diWPYM

Related Post