Receptek

Flódni recept, ahogy mi szeretjük! - Gábor a Házi Pék

Ebben a videómban egy igazán szuper, hagyományos karácsonyi receptet hoztam el nektek, amelyben az isteni édes omlós tészta mellé 3 fajta töltelék párosul, ezzel egy egészen különleges és igazán finom ízvilágot kölcsönözve ennek a süteménynek. Szeretettel ajánlom ennek a szuper flódni receptnek a kipróbálását.

A receptben felhasznált Bánkúti Világos Búzaliszt innen beszerezhető:
http://csaladellato.hu/

A tészta összetétele:
Bánkúti világos búzaliszt (vagy BL55 Finomliszt): 700g
Friss élesztő: 15g, vagy szárított: 4,2g
Só: 5g
Porcukor: 87g
Tojássárga: 4db
Vaj/Margarin: 280g
Tej: 170ml

Diótöltelék összetétel:
Darált dióbél: 400g
Víz: 220ml
Cukor: 240g
Mazsola: 130g
Citromhéj: 1-2 citrom reszelt héja ízlés szerint

Máktöltelék összetétel:
Darált mák: 270g
Tej: 250ml
Cukor: 160g
Mazsola: 125g
Citromhéj: 1 citrom reszelt héja
Citromlé: ízlés szerint

Almatöltelék összetétel:
Reszelt alma. 1100g
Cukor: 75g
Fahéj: ízlés szerint

Szükséges még kb. 2db tojás a kenéshez!

Töltelékek elkészítése:
A dió és a mák töltelékek főzött töltelékek. Először a cukrot tűzhelyen/főzőlapon a folyadékkal összemelegítjük és amikor a cukor teljesen feloldódott, akkor hozzáadjuk a diót, illetve a mákot. Pár percig alacsony lángon folyamatos keverés mellett főzzük, majd miután leállítottunk a tűzhelyet/főzőlapot, hozzákeverjük az összes többi alapanyagot. A mazsolát igény szerint előre be lehet áztatni rumba, majd átszűrni a felhasználás előtt.
Az almatölteléknél a megadott alapanyagokat összekeverjük, majd fél óra állás után a levét kinyomkodjuk, hogy ne áztassa el a tésztát.
Fontos, hogy minden tölteléket a teljesen kihűlt állapotában töltsünk a tésztába!

Az elkészítés menete:
1. A töltelékek elkészítése
2. A zsiradék a liszttel történő elmorzsolása
3. Tészta dagasztása az összes tésztaképző alapanyag felhasználásával
3. Tészta osztása 4 × 325g súlyra, majd a tésztadarabok előformázása és folpackba csomagolásuk, majd hűtőszekrénybe helyezésük
4. Hideg tésztaérés: 1,5-2,5 óra
5. Tésztalapok nyújtása, töltésük, azaz a sütemény kialakítása a videón bemutatott módon
6. A felső lap lekezelése tojássárgájával
7. A tojássárga réteg szárítása hűtőszekrényben: 30-60 perc
8. A felső lap lekezelése töjásfehérjével
9. A tojásfehérje réteg szárítása hűtőszekrényben
10. A sütemény villával való böködése
11. Sütés: 180C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell behelyezni és összesen 65-70 percig sütni. A sütési hőmérsékletet az első 30 perc eltelte után 165C°-ra kell csökkenteni, valamint a sütés kezdetétől számított 45-50 perc elteltével érdemes a sütemény fölé alufóliát borítani és úgy sütni készre, persze csak ha a felső réteg kellő színt kapott.
12. A süteményt csak teljesen kihűtött állapotban szeljük fel!

A videóban felhasznált zene forrása:
Song: Musical Bakery - In Da Hood (No Copyright Music)
Music provided by Tunetank.
Free Download: https://bit.ly/3eMHsy4

Video Link: https://youtu.be/93tW9diWPYM

Online Filmek

Recent Posts

Inside Britain’s strictest school

Most people would run a mile rather than join a room full of teenagers for…

10 hours ago

How to apply to a Canadian College with a minimum of High school certification

Did you know you can easily migrate to Canada using a collage education? The minimum…

10 hours ago

Private school boys suspended over ranking of female classmates | Today Show Australia

Subscribe 👉 http://9Soci.al/L72O50GjSJY | The principal of Yarra Valley Grammar has slammed actions of some…

10 hours ago

🇸🇪 vs 🇺🇸 American Parents Reacts "10 Differences Between Schools In The US & Sweden"

🇸🇪 vs 🇺🇸 American Parents Reacts "10 Differences Between Schools In The US & Sweden"…

10 hours ago

Patricia Loui, Director of Export-Import Bank of the United States

What are some key policy bottlenecks in promoting sustainable development? Ms Patricia Loui, Director of…

10 hours ago

Prince Charles gets personal tour of Bank of England

The Prince of Wales gets a personal tour of the Bank of England from the…

10 hours ago