Ebben a videómban szeretném egy igazán finom és gyönyörű kifejezett karácsonyi süteménnyel folytatni a karácsonyi ajánlataimat. Remélem nektek is tetszik és kipróbáljátok a receptem.
A recept 1db diós és egy darab mákos bejglinek az elkészítésére szól, melyek súlya kb. 550-600g darabonként.
További receptekért és információkért érdemes feliratkozni YouTube csatornámra, illet kedvelni a Facebook oldalamat, ami az alábbi link alatt érhető el:
https://www.facebook.com/gaborahazipekhivatalos
Tészta Receptje:
BL55 Finomliszt: 350g
Friss élesztő: 7g, vagy szárított élesztő: 2g
Porcukor: 42g
Só: 3g
Tojássárga: 2db
Vaj/Margarin: 140g
Tej: 80-120ml
Máktöltekék Recept:
Darált mák: 85g
Vaníliás cukor: 1cs.
Cukor: 80g
Tej: 130ml
Mazsola: 50g
Citromhéj: ízlés szerint
Citromlé: ízlés szerint
Diótöltelék Recept:
Darált dióbél: 115g
Porcukor: 75g
Víz: 115ml
Mazsola: 50g
Citromhéj: ízlés szerint
+ 1db tojás a kenéshez
Az elkészítés menete:
1. A liszt, a só és a porcukor elmorzsolása a zsiradékkal
2. A többi tészta képző alapanyagot is hozzá adva a tészta dagasztása, majd a tészta pontos elfelezése, buci formára alakítása, folpackba csomagolásuk.
3. Hideg pihentetés (hűtőszekrény): 2 - 2,5 óra
4. Töltelékek elkészítése:
Máktöltelék: A mák és a tej összefőzése, majd a többi hozzávaló hozzáadása és 1-2 percig való tovább főzés
Diótöltelék: A dió és a víz összefőzése, majd a többi hozzávaló hozzáadása és 1-2 percig való tovább főzés
5. Bejglik elészítése: A tészta nyújtása 3mm vastagságú téglalap alakban, majd töltése, de a széleken és a felső végen 1cm-es sávok üresen hagyása.
Az üresen hagyott szélek ráhajtása, feltekerés a töltelékes résztől kezdve és a tekercsünk a végén a másik oldalon lévő üresen hagyott sávval fog találkozni. Ezt a másikkal is megismételni a másik fajta töltelékkkel.
A bejgliket papírozott lemezre kell helyezni a tészták találkozásával (slusszal) lefelé.
6. Alapos átkenés tojássárgájával
7. Hideg pihentetés: kb. 30 perc, amíg a tojássárgája teljesen rá nem szárad
8. Alapos átkenés tojásfehérjével
9. Hideg pihentetés: kb. 30 perc, amíg a tojásfehérje teljesen rá nem szárad
10. Sütés: 180C°-ra előmelegített száraz légterű sütőbe kell behelyezni és 35-40 percig sütni.
11. Felszeletesés előtt érdemes teljesen kihűteni
És egy sokakat foglalkoztató fontos téma és tippek, amiket ennél a receptnél is érdemes figyelembe venni:
Mitől repedhet meg a bejgli?
1. Túl híg töltelék
Minden töltelék képző száraz alapanyagnak lehet különböző a nedvesség, illetve a zsír tartalma, ezért lehetséges, hogy egy ugyanazon recept alapján elkészített bejgli van akinél repedés mentes, van akinél viszont nem reped ki.
- Hogy lehet ezt a hiba lehetőséget kiküszöbölni?
A töltelékek készitésekor mindig indítsunk a receptben kiírt folyadéktól kevesebb folyadékkal és ha a töltelék úgy kívánja, akkor utólag adagoljunk még hozzá apránként folyadékot.
Azt érdemes szem előtt tartani, hogy a túl kevés folyadékkal készített töltelék felhasználásakor pici a repedés esélye, viszont a sütemény elveszítheti az élvezeti értékét, száraz folytós hatású lehet a fogyasztásakor.
2. Túl vékonyra elnyújtott tészta.
Evidens, hogyha egy tészta nagyon vékonyra van nyújtva, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy elreped, mint az optimális vastagságúra nyújtott.
3. Beszúrások elhagyása, illetve túl kevés vagy túl vékony szúrások ejtése.
Fontos, hogy a bejglit akár több oldalt is legjobb esetben egy hurkapálcika vastagságú vagy annál kicsit vékonyabb eszközzel több oldalról is mélyen megszúrkodjuk, ezáltal biztosítva a tésztából és főként a töltelékből kiáramló gőzök szabad útját. Ha ezeket a szúrkálásokat nem ejtjük meg kellő sűrűséggel, akkor a gőzök repedések útján törnek utat maguknak.
Ide vezethető az első pontban ecsetelt hiba lehetőség, a túl híg töltelék, hiszen minél nedvesebb a töltelék, annál több gőz akar felszabadulni a sütés során.
Mit lehet tenni, ha mégis megrepednek a bejglik?
Nem kell kétségbe esni, hiszen a repedések minimálisra csökkentésére is van egy jó praktika, amit én is egy nagyon profi cukrász hölgytől kaptam tanácsul.
Közvetlen a sütés után még forrón egy habkártya vagy bármi arra alkalmas eszköz segítségével nyomjuk össze a repedéseket, majd a repedésekkel befelé toljuk össze a bejgliket és úgy hűtsük ki őket.
Ezután valóban egészen apróra zsugorodnak a repedések.
Ezek mellett azt fontosnak tartom leírni, hogy egy házi sütésnél ha nem is lesz esztétikailag tökéletes a végeredmény, akkor se kell csüggedni, hiszen ami fontos az az íze és a szeretet, amit hozzáadtunk és ha a családtagok, barátok arca is ezt tükrözi a fogyasztás alatt, akkor semmi okunk sincs az elkeseredésre.
Mindenkinek sikeres sütéseket kívánok és örömben, szeretetben teljes Boldog Karácsonyt ❤