Wed. Nov 29th, 2023
Hazajáró — A csodálatos sorozat 50., jubileumi adása — VIDEÓ

„Magyarnak lenni nagy szent akarat,
mely itt reszket a Kárpátok alatt:
Ha küszködőn, ha szenvedőn, ha sírva,
Viselni sorsunk, ahogy meg van írva;
Lelkünkbe szíva magyar földünk lelkét,
Vérünkbe oltva hősök honszerelmét.
Féltőn borulni minden magyar rögre
S hozzátapadni örökkön örökre..."

Sajó Sándor

A Hazajáró hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Muravidéken, Őrvidéken és belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval halad vándorútja során. A Kárpátok fenséges gerinceitől, várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át, patinás városokig -- megannyi magyar emlék kíséri a Hazajáró soha véget nem érő útját.

Hirdetés

Lelki barangolásra indulunk most, meghallgatjuk, mit üzennek erdők, hegyek, dalok és emberek. A Hazajáró megszakítja útját egy rövid visszatekintés erejéig, ahol és visszahallgatjuk, hogy mit is üzennek nekünk a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki, muravidéki és őrvidéki magyarok. Azokat, akik nélkül nem lenne a Hazajáró.

A magyarságtudat nem változott meg egész Székelyföldön, mindenki ismeri a múltat, a jelenben próbál mindenki úgy tevékenykedni, hogy legyen jövőjük is, véli András Zoltán, kászonaltízi lakos, Erdélyből.

Önmaqunkat vállalnunk kell, úgy kell viselkednünk, hogy ne szégyelljük azt, h magyarok vagyok. A hitünkben és kultúránkban meg kell maradnunk. -- véli szintén egy székelyföldi lakos.

Az anyaországi illetve az elszakadt vidékek magyarja egyöntetűen azt vallják, hogy meg kell őriznünk magyarságunkat, össze kell tartanunk, meg kell ismernünk egymás nyelvjárását, szokásaikat és egymással békességben, boldogságban kell éljünk.

Duna TV

Forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=134319

Related Post