Egyik gyerekkori nagy kedvencünk a hókifli, amit nagymamám szinte bármikor megsütött nekünk pikk-pakk. Igazi régi recept ez, ami hamar elkészül viszonylag kevés és egyszerű hozzávalókból. Mindig úgy érzem, hogy a régi sütik pont azért voltak annyira fantasztikusak, mert az egyszerűségre törekedtek, tehát nem volt flancolás a hozzávalókkal vagy a metódusokkal. És mindig tökéletes lett a végeredmény! Na és persze mindig belekerült a titkos hozzávaló, a drága nagyik részéről, ami nem más, mint a SZERETET! 😉
Ez a hókifli recept tehát a nagymamám receptje, és így azt mutatom be, ahogyan tőle megtanultam gyerekkoromban. Mindig együtt sütöttem vele, biztos ezért szerettem meg a sütést. Sok jó és finom dolgot tanultam meg tőle! Ez az egyik a sok közül.
Hozzávalók 1 tepsi hókiflihez (kb. 18 db):
-30 dkg liszt (nekem +5 dkg kellett még, szóval 35 dkg, de ez függ a liszt minőségétől)
-25 dkg margarin (vagy vaj)
-7 ek víz (80g)
-½ ek étkezési ecet (én 10%-osat használtam)
- 1 csipet só
- keményebb lekvár a közepébe (pl. sütőlekvár tökéletes, itt mi pont szilvalekvárt használtunk)
-7,5 – 10 dkg porcukor a forgatáshoz és szóráshoz
-1 csomag vaníliás cukor
Az én nagymamám mindig lekvárral töltötte meg a hókiflit. Persze vannak sokan akik diós töltelékkel dolgoznak, nekem mégis így az igazi. 🙂
Még pár tipp:
-Ne töltsétek túl a lekvárral a kifliket, mert akkor sütés közben kifolyhatnak!
-A sütik az édességüket a lekvártól és a porcukros forgatásból nyerik. Így érdemes bőven megporcukrozni őket!
-Ha egyszer elkészítitek, akkor többé nem fogjátok tudni abbahagyni a gyártását! Idővel mindig egyre szebbek lesznek majd, szóval kitartást! Még az enyémek sem olyan szépek, mint a nagymamámé volt. De rajta vagyok az ügyön! 😉
Készítsétek el ti is, megéri!
#hókifli #recept #sütemény