Máj. 16: Nincs ellenszer. A STORM SHADOW RAKÉTA ÚJABB OROSZ BÁZIST SEMMISÍT MEG.

Az ukrajnai háború elmagyarázva

A csatornát a következő linkre kattintva támogathatod:

/ @jelentesekukrajn…

446. nap

Tegnap egy újabb Storm Shadow precíziós csapással kezdték a napot az ukránok a luhanszki orosz katonai objektumok ellen. A precíziós csapás célpontja egy kollégium volt az egykori repülőakadémia területén, vagyis az ukránok az orosz erők koncentrációjának területeit vették célba. A helyi lakosok arról számoltak be, hogy 2 becsapódást hallottak, de az első robbanás nélkül történt. Ez arra utal, hogy az ukránok továbbra is ADM-160-as csalirakétákat használnak az orosz légvédelem megtévesztésére, ami eddig bevált. Orosz tisztviselők arról számoltak be, hogy az épület üres volt, azonban még a legjelentősebb orosz források is kételkednek abban, hogy az ukránok a legfejlettebb és legritkább fegyverüket arra használják, hogy hatszor egymás után üres épületeket találjanak el.

Hatalmas vita folyik arról is, hogy az ukránok miért Luhanszkból indultak, hiszen mindenki arra számított, hogy az ukránok a Krímben fogják bevetni ezt az új fegyvert. A legfontosabb ok az, hogy a Donbaszban lévő oroszok tudnak a leggyorsabban alkalmazkodni a csapásokhoz – csak 20 km-t kell visszahúzódniuk az orosz területre, és az ukránok nem fogják tudni elérni őket, mert politikai okokból megállapodás született arról, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal nem támadnak orosz területeket. Másrészt a Zaporizzsjában és a Krímben lévő oroszok nem tudnak csak úgy 20 km-t hátrálni, hogy elbújjanak a rakéták elől. Az utánpótlási útvonalaik hossza már így is rendkívül hosszú, ezért az oroszoknak a közelgő csapások ellenére is ott kell tartaniuk a parancsnoki központjaikat, laktanyáikat és lőszerraktáraikat, ahol vannak. Tehát Luhanszk elsőként történő megtámadásával az ukránok a hosszú távon legnagyobb kárt tudták okozni az orosz erőknek.

Ma orosz tisztviselők is megerősítették, hogy az ukránok sikeres dróntámadást hajtottak végre a brjanszki területen lévő orosz katonai objektumok ellen. Ennek eredményeként az ukránok legalább 5 eszközt megsemmisítettek vagy megrongáltak.

Bakhmut irányából is sok hír érkezik.

Az erdő megtisztítása után az ukránok megkezdték a tüzérségi előkészítést. A front soron következő erődítményeinek megrohamozási előkészületeiről számos ukrán katona beszámolt több rohamosztagból. Ivanivskétől délre, a fasorok mentén sok kis út van, ahol az oroszok sok lövészárkot készítettek. A nemrégiben nyilvánosságra hozott felvételeken látható, ahogy az ukránok UR-77-es aknamentesítővel 70 méter hosszú robbanótöltetet lőnek ki, hogy egyetlen nagy robbantással megtisztítsák az egész árokhálózatot.

De az ukránok nemcsak az első, hanem a második és a harmadik vonalat is bombázzák. Ezeknek a mélyebb csapásoknak az a célja, hogy megsemmisítsék az ellenséges tartalékokat és zavart okozzanak az utánpótlásban. Az ukrán légi felderítés már megkezdte Kodema megtisztítását. Egy nemrégiben készült videón látható, hogyan fedezték fel és semmisítették meg az ukránok az orosz légvédelmi rendszert.

Ami magát a várost illeti, az elmúlt 7 napban sok változás történt. Legutóbb arról számoltam be, hogy az orosz erőknek sikerült északkelet felől behatolniuk az ukrán védelembe, és elfoglalni a külső épületet, amit aztán az ukránok felrobbantottak. Miután több napon keresztül gyújtólövedékekkel lőtték az ukrán állásokat és felgyújtották az egész nyugati lakónegyedet, az orosz erőknek sikerült meggyengíteniük az ukrán védelmet. Új célpontjuk a Levanevskogo utca mentén található épületek lettek. Az ukránok megpróbálták tankjaikkal elűzni a Wagner-csapatokat a magasházakból, de ekkora erődítményeknél ez a taktika nem vált be annyira, és csak az orosz előrenyomulást lassította, sok veszteséget okozva. Az elmúlt két napban a Wagner-erőknek sikerült még jobban kiépíteniük hídfőállásukat, és állítólag elfoglalták a helyi szupermarketet. A 24. rohamdandár egyik harcosa jelentette, hogy az oroszok a 12. számú iskola körül is állásokat építettek ki.

A régió déli részén a helyzet stabilabb. Az ukránok továbbra is ellenőrzik a Csajkovszogo utcát, és lövik az orosz állásokat az Ipari Főiskolánál. Az oroszok fő célja itt az volt, hogy behatoljanak az ukrán állásokba a főiskola mellett és hátulról támadják a fellegvárat, azonban elakadtak és továbbra is folyamatos veszteségeket szenvednek el az utcán történő átkelési kísérletek során.

Összességében elmondható, hogy miközben az ukránok a szárnyakon lassan két oldalról bekerítik Bahmutot, a városon belül az ukránok továbbra is magukra vonják az orosz erőket. A fő cél az, hogy az oroszokat olyan helyzetbe hozzák, ahonnan nincs visszaút: még ha meg is szereznék a város feletti teljes ellenőrzést, az nagyon keserves győzelem lenne, mivel egy katlanban találnák magukat. A hadművelet elég kockázatos, és több félelmetes erődítmény is van az útjában, konkrétan Kliscsijivkában. A jó hír, hogy az ukránok ezeket a magaslatokról fogják megostromolni, ami jelentősen le