Máj. 17: Az oroszok legfejlettebb fegyvere TALÁLKOZIK AZ UKRÁNOK VASKUPOLÁJÁVAL.

Az ukrajnai háború elmagyarázva

A csatornát a következő linkre kattintva támogathatod:

/ @jelentesekukrajn…

447. nap

Tegnap Ukrajnát rendkívül intenzív rakétatámadás érte. Általában a nagyarányú orosz rakétacsapások egész Ukrajnára kiterjedtek, ami arra kényszerítette az ukránokat, hogy szétszórják légvédelmi rendszereiket. Azzal, hogy az oroszok gyorsan változtattak a taktikájukon és az összes rakétájukat Kijevre koncentrálták, arra számítottak, hogy kihasználják azt, hogy az ukránok esetleg nem rendelkeznek elegendő légvédelmi rendszerrel egy helyen.

Az oroszok pechjére az ukránok úgy döntöttek, hogy rengeteg Patriot rendszert csoportosítanak pontosan Kijev térségébe, és ennek következtében az oroszok a legsikertelenebb rakétacsapást hajtották végre, mert a háború során először sikerült az ukránoknak az összes orosz rakétát lelőniük. Ez nagy valószínűséggel a hírszerzés érdeme volt, amely leleplezte az orosz terveket, és biztosította, hogy a Patriot rendszerek a megfelelő időben a megfelelő helyen legyenek.

Ezek az információk nélkülözhetetlenek voltak a 100%-os sikerhez, mert az oroszok 6 hiperszonikus rakétát, Kindzhal-t és 3 eddig még nem részletezett ballisztikus rakétát használtak, amelyeket csak a Patriot-rendszerekkel lehet elfogni. Amint azt az Ukrán Légierő szóvivője többször is kijelentette, a hagyományos ukrán légvédelem, mint például a Buk, nem képes a hiperszonikus eszközök elfogására.

Orosz források arról számoltak be, hogy az erők koncentrációjának területeit, lőszerraktárakat és felszereléssel ellátott raktárakat vettek célba, és hogy minden céljukat elérték, és minden előre meghatározott objektumot megsemmisítettek. Később a helyi lakosok rengeteg fotót kezdtek közzétenni az orosz rakéták különböző maradványairól, amelyeket Kijev utcáin találtak. Néhány órával később egy videót tettek közzé részben újra összeszerelt, elfogott orosz rakétákkal.

Orosz források azt is állították, hogy szinte nem is használtak hiperszonikus rakétákat, és hogy megsemmisítettek egy Patriot rendszert. Egyes források egy olyan videót terjesztettek, amelyen robbanás látható azon a területen, ahol a Patriot rakétákat lőttek ki. Az ukrán fél azt válaszolta, hogy a szóban forgó rendszerek sértetlenek, a robbanást pedig egy elfogott rakéta okozta, amely Szlavjanszk térségében zuhant le, és tüzet okozott egy buszpályaudvaron.

Néhány orosz katonai elemző is foglalkozott az ukrán rakéták maradványairól készült fotókkal. A maradványokat PAC-3 CRI-ként azonosították, ami azt jelenti, hogy az ukránok valóban képesek a ballisztikus rakéták elfogására, és megerősíti, hogy az ukránok a Patriot légvédelmi rendszer legújabb modelljét kapták.

Ami a Bahmuti régiót illeti, úgy tűnik, hogy az ukránok egy újabb támadási vonalat nyitnak. Míg korábban Ivanivskétől délre és Bohdanivkától északkeletre vonultak, addig az elmúlt napokban Minkivka közelében aktivizálták magukat az ukrán erők.
Miután az ukránok sikeresen kiszorították az oroszokat a Bohdanivkától északra lévő dombról, az orosz taktikai helyzet a térségben romlani kezdett, és sokkal nehezebbé vált az Orikhovo-Vasylivka körüli fasorok védelme. Több támadást követően az ukránoknak sikerült az oroszokat kiszorítaniuk az egyik lövészárok-hálózatból a sűrű fás területen.

A Wagner-csoport vezetője, Prigozsin nemrég azt jósolta, hogy ez lesz a következő fő ukrán támadási vonal, mert az ukránok itt is a taktikai magaslatok mentén fognak haladni és az oroszokat a lejtőn lefelé fogják szorítani. A legfrissebb jelentések szerint az ukránok már megkezdték az intenzív tüzérségi előkészületeket. A legújabb felvételek azt mutatják, hogy egy ukrán drónkezelő felfedezett egy orosz tüzérségi állást egy lőszerraktárral együtt, és egy tüzércsapattal összehangolva megsemmisítette az ellenséges erőket, felszerelést és lőszert.

Ami magát a várost illeti, van néhány fontos újdonság a fellegvárban. Miután a Levanevskogo utca mentén áthatoltak az ukrán védelmi vonalakon, az orosz erők legalább 3 oldalról fokozták a nyomást az úgynevezett Fészek erődítményre. Ennek eredményeként az ukránok visszavonultak a külső épületek felé. A Wagner-csoport vezetője, Prigozsin azt állította, hogy az ukránok a szárnyak teljes megtisztításával tökéletes feltételeket teremtettek az ellenőrzött harci visszavonuláshoz. Egyes orosz források arról számolnak be, hogy már szinte az összes csapatot evakuálták Bahmutból. Mivel az ukránok által ellenőrzött terület fokozatosan zsugorodott, az utánpótlást szállító ukrán járművek a maradék erőket vissza tudták vinni Csasziv Jarba. A bahmuti frontot meglátogató keleti erők csoportjának ukrán vezetője arról számolt be, hogy minden szükséges információt átadott a parancsnokoknak, végigvették az összes lehetséges forgatókönyvet, és elmondta, hogy az ukránok készen állnak a következő lépésre.