Mizsei Jani megmutatja lépésről lépésre a Spárgakrémleves elkészítési módját! Hozzávalók és recept idelent.⬇️
🍴Hozzávalók🍴
Fehér spárga - 300 g
Zöld spárga - 300 g
Salottahagyma - 4 db
Szál tárkony - 5 db
Babérlevél - 3 db
Szegfűbors - 8-10 szem
Pilos vaj - 250 g
Pilos tejszín - 2,5 dl
Citrom - 1 db
Fehér spárga alaplé
Só izlés szerint
🍴Elkészítési lépések🍴
0:00 - Üdvözlünk a Lidl főzőiskolában
0:11 - Fehér spárga elkészítése
1:49 - Spárgafej elkészítése
3:35 - Sajtropogós elkészitése
4:16 - Tálalás
🍴Spárgakrémleves, spárgaszárra tekert érlelt sonka recept leírás🍴
A fehér spárga szárának a végét letörjük ott, ahol önmagától könnyen elenged, félretesszük, a spárgát megpucoljuk, majd a letört szárrészekből és a héjából alapelvet készítünk. Nagyjából kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, felforraljuk, majd 20-30 percig főzzük.
Közben vékony karikára (2-3 mm) vágjuk a hámozott spárgát. A serpenyőben olvadozó vajba tesszük. A salottahagymát megpucoljuk, félfőre vágjuk, a vajban pirulgató spárgához tesszük, óvatosan lepirítjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a szegfűborsot, a zöldfűszereket (babér és tárkony), majd szakaszosan felöntjük az alaplével addig, amíg meg nem puhul, majd a végén annyival öntsük fel, hogy beállítsuk a végleges állagát, és egy kevés tejszínnel krémesítjük. Felforraljuk, majd félretesszük.
A zöld spárga végét is letörjük, megpucoljuk, majd forrásban levő vízben puhára forrázzuk, az idő a méretétől függ. Jeges vízbe tesszük, leszűrjük, leszárítjuk, majd vékony karikára (2-3 mm) felvágjuk (fejjel együtt), és ha 70-80 fokosra hűlt a tejszínes fehérspárga-alapunk, akkor tesszük bele. Együtt a kettőt turmixoljuk (babérlevelet, szegfűborsot, tárkonyleveleket kivesszük előzőleg), így szép zöld színt kapunk, és nem fog bebarnulni. 2-3 perc alatt homogénre turmixoljuk, leszűrjük, majd ízesítjük még, ha kell. Tálaláskor egy kevés citromlevet adunk hozzá.
Érlelt sonkás spárgatekercs:
10 db zöld spárga
4-6 szelet érlelt Dulano Jamón Serrano sonka
1-2 löttyintésnyi Primadonna olívaolaj
Só ízlés szerint
Pár csepp citromlé
A spárga szárát letörjük, megpucoljuk, fej részét levágjuk és félretesszük. 20 másodpercig leforrázzuk a szárát, jeges vízbe tesszük, leszárítjuk, majd erős tűzön, egy kevés olívaolajon lepirítjuk, sózzuk, és a legvégén, mielőtt kivennénk, a serpenyőben egy pár csepp citromot adunk hozzá, átforgatjuk, és kivesszük. 2 centis darabokra vágjuk. Az érlelt sonkát ugyanígy 2 centiméter széles szeletekre felvágjuk, majd beletekerjük a spárgaszárat.
Spárgafej:
Félretett zöld spárgafejek (a sonkás spárgatekercsből félretett)
2 szál tárkony (levelek aprítva)
1 dl kb. dióolaj (vagy olívaolaj)
1 db citrom héja
Só ízlés szerint
Kania őrölt feketebors ízlés szerint
A félrerakott spárgafejeket hosszában kettévágjuk és szeleteljük (2-3 mm). A tárkonyleveleket leszedjük a száráról, és apróra felvágjuk. Hozzáadjuk az apróra szeletelt spárgafejekhez, dióolajjal kikeverjük, sózzuk, borsozzuk, a citrom héját lereszeljük, azt is hozzáadjuk, és tálalásig hűtőbe tesszük.
Sajtropogós:
8 db vörös Valley Spire cheddarsajt-szelet
Teflon serpenyőben magas hőfokon kezdjük el sütni a sajtot zsiradék nélkül, a sajt maga elég zsíros. Ha az egyik oldala szép aranybarnára megsült, egy spatula segítségével átfordítjuk a másik oldalára (sülés közben nem piszkáljuk), és azt is ropogósra sütjük. Itatóspapíron hagyjuk száradni, majd utána darabokra törjük.
➡️A Lidl főzőiskolájában egyszerű és nagyszerű recepteket találsz! Iratkozz fel csatornánkra és nézd meg a többi részt is!
Főzőiskola receptek: https://www.youtube.com/playlist?list=PLwL6gMD14WZT-c-HlsnPY_-E-ldhD52a_
Csatorna feliratkozás: https://www.youtube.com/user/LidlMagyarorszag
/ lidlmagyarorszag
➡️ Csatlakozz hozzánk a Facebookon és az Instagramon is, oszd meg velünk konyhai remekeidet!
Facebook: https://www.facebook.com/lidlmagyarorszag
Instagram: https://www.instagram.com/lidlhu/
A Lidl – mára már országszerte közel 200 üzletével, 3 logisztikai központjával és több mint 5000 dolgozójával – a vezető diszkont élelmiszer-kereskedelmi hálózatok közé tartozik. Négy alapvető értéke: minőségi, olcsó, friss, egészséges a mindig jó árakat és a kiváló minőséget hangsúlyozza. Díjai 2019-ben is eddigi sikerességét és hitelességét mutatják: pl. hetedszerre kapta meg a Superbrands-díjat, valamint Az Év Boltja 2019 versenyen is győzedelmeskedett.
#lidl #főzőiskola #spárgakrémleves