Mon. Feb 26th, 2024
Széll Tamás - Ázsiai, zöldséges pirított tészta  szójaszósszal, sült tojással

Hozzávalók:

Vitasia wok tészta, 2 tojásos - 500 g
Tojás, felverve - 3 db
Sárgarépa, csíkokra vágva - 1–2 szál
Cukkini, csíkokra vágva - 1 db
Paprika, piros húsú - 1 db
Lila hagyma - 1 fej
Vitasia bambuszrügy - 4–5 dkg
Brokkoli, rózsáira szedve - 1 nagy marék
Kelkáposzta, zsenge része - 1 nagy marék
Fokhagyma - 4 gerezd
Gyömbér, csíkokra vágva - 1 tyúktojásnyi / darabka
Vitasia szójaszósz - kb. 0,5–1 dl
Vitasia hoi sin szósz - kb. 0,5 dl
Vitasia chiliszósz - kb. 2–4 ek.
Vitasia szezámszósz - kb. 2–4 ek.
Újhagyma - 2–3 db
Alesto kesudió, pörkölt - 4 dkg
Lime - 2 db
Vitasia wok thai olaj - kb. 1 dl

Elkészítés:

Lobogó, enyhén sós vízben maximum 2–3 percig forrázzuk a wok tésztát, majd leszűrjük, hideg vízben gyorsan hűtjük, kissé átöblítjük. Kevés wok olajat locsolunk rá, hogy ne tapadjon össze, majd félretesszük.

Palacsintasütőbe csurgatjuk a felvert tojást, és mint a palacsintát, mindkét oldalát megsütjük. A tojást több részletben süssük, hogy ne legyen omlettszerű, vastag! Ezután vékony csíkokra felvágjuk és félretesszük ezt is.

A zöldségekkel folytathatjuk a munkát. Ezeket, a fokhagymát és a gyömbért tűzforró, füstölgő serpenyőben, kevés thai wok olajon, hirtelen pirítjuk. Ha a zöldségek megpirultak, hozzáadhatjuk a tésztát. Tovább pirítjuk, hogy a tészta is picit odakapjon, de ügyeljünk, hogy ne kevergessük túl sűrűn, legyen a tésztának ideje pirulni.

Néhány perc elteltével, ha már minden megpirult, szójaszósszal, hoi sin szósszal, chiliszósszal, szezámszósszal ízesítjük. A szószok arányával tetszőlegesen játszhatunk, a lényeg, hogy legyen szaftos, krémes az állaga a tésztának, de ne is álljon meg alatta a szósz. A chiliszósz mennyiségét is saját ízlésünk szerint adagoljuk.
Rengeteg frissen vágott újhagymát, aprított pörkölt kesudiót, limelét teszünk bele, és elkeverjük. Végül a csíkokra vágott sült tojást is hozzáadjuk (ilyenkor már nem pirítjuk). Azonnal, forrón, mélytányérban tálaljuk. Néhány gerezd lime-ot is mellékészíthetünk, amivel megcsepegtethetjük a tésztát. Autentikusan, pálcikával célszerű fogyasztani.

Related Post