Fri. Nov 22nd, 2024
Széll Tamás receptje –  Rakott, sajtos, sült karfiol pirított morzsával és csirkemellel

Hozzávalók:

Karfiol, közepes méretű - 1-2 fej
Pilos teavaj - 5-6 ek.
Castello búzafinomliszt - 2-3 ek.
Pilos tej - 5 dl
Pilos tejszín - 5 dl
Szerecsendió - 2-3 csipet
Tojás - 1 db
Lovilio parmezán sajt, reszelve - 20 dkg
Húsfarm csirkemell - 350 g
Citrom - 1 db
Castello búzadara - 10 dkg
Promienna kacsazsír - 2-3 ek.
Fokhagyma - 2 gerezd
Castello étkezési só - ízlés szerint
Kania bors, frissen őrölve - ízlés szerint

Elkészítés:

Karfiol, besamelmártás
A karfiolt nagyobb, kb. teniszlabda méretű rózsákra szedjük, majd lobogó, sós vízben két percig főzzük. Két perc elteltével hideg vízben lehűtjük, majd konyharuhára tesszük a karfiolt, hogy a felesleges víz távozni tudjon. Néhány perc után a rózsákat félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk, serpenyőben, kevés vajon mindkét oldalukat megpirítjuk. Ha elkészültek, félretesszük az összeállításig a sült karfiolrózsákat.
Besamelmártást készítünk. Kevés vajat habzásig melegítünk, hozzáadunk egy kis lisztet, néhány percig pirítjuk, végül felöntjük a tej és a tejszín keverékkel. Felforraljuk, sózzuk, habverővel folyamatosan kevergetjük, így főzzük 3-4 percig. Ízesítjük szerecsendióval, frissen őrölt borssal, majd a tűzről lehúzzuk, gyorsan hozzákeverünk egy tojást, utána a reszelt parmezán sajt következik. Gyors mozdulatokkal homogén állagúra keverjük, majd félretesszük az összeállításig.

Pirított morzsa, csirkemell
A csirkemelleket 1 cm átmérőjű érmécskékre szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, kevés citromhéjat reszelünk rá. Tegyük félre néhány percre, amíg elkészítjük a darát is. A búzadarát kacsazsíron kezdjük pirítani. Egy villára két gerezd fokhagymát tűzünk, és a fokhagymás villával folyamatosan kavargatjuk a piruló búzadarát, amíg aranysárga nem lesz. A dara mennyiségéhez képest kétszeres mennyiségű, forró vízzel felöntjük a darát, sózzuk, lefedjük, a legkisebb fokozaton hagyjuk csendben párolódni. Ha beszívta az összes vizet, és a dara pergős, de már puha, elkészült.

Összeállítás
Egy porcelán- vagy hőálló üvegedény aljába öntünk egy kis besamelmártást, elkenjük, hogy a tál aljába mindenhova jusson belőle. A sült karfiolt és a csirkemellet – váltakozva – elrendezgetjük a tálban, majd oda, ahol nagyobb a hézag a csirke és a karfiol között, kis kupac pirított darát halmozunk. A maradék besamelt ráöntjük a tetejére, nem kenjük el, nem kell, hogy teljesen befedje az egészet, hagyjuk, hogy magától csurogjon szét. Ha kilátszik egy kis karfiol, csirke, morzsa, még rusztikusabb lesz a kinézete! Szórjunk még egy kis parmezánt a tetejére, és tegyük a sütőbe. Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük, amíg a csirke megpuhul, a teteje pedig aranysárgára sül! Azonnal fogyasztjuk.

⬇️
Aktuális újságunk:
https://www.lidl.hu/extrak/akcios-ujsagok

➡️Iratkozz fel Youtube csatornánkra:
https://www.youtube.com/user/LidlMagyarorszag?sub_confirmation=1 />
➡️Nézd meg Lidl Konyha videóinkat is!
- "Aromatizált" lazac Kiss Virággal
https://www.youtube.com/watch?v=pz-2jgwlZl8 />- Anger Zsolt és a mangalica "óvári" szelet
https://youtu.be/qXQxxJ_EKRc
-Puskás Peti első találkozása a zellerrel
https://youtu.be/RXRPAb5hx9o
- Winkler Robi és a rösztiburgonya:
https://youtu.be/dId_YLoU4NA
- Viszkok Fruzsi és a tejfölös gombóc
https://youtu.be/dd_LHr1G9Sc
- Szabó Győző és a grillparty
https://youtu.be/UM9D93PewlA

Facebook: https://www.facebook.com/lidlmagyarorszag
Instagram: https://www.instagram.com/lidlhu/

A Lidl – mára már országszerte 181 üzletével, 3 logisztikai központjával és több mint 5000 dolgozójával – a vezető diszkont élelmiszer-kereskedelmi hálózatok közé tartozik. Négy alapvető értéke: minőségi, olcsó, friss, egészséges a mindig jó árakat és a kiváló minőséget hangsúlyozza. Díjai 2019-ben is eddigi sikerességét és hitelességét mutatják: pl. hetedszerre kapta meg a Superbrands-díjat, valamint Az Év Boltja 2019 versenyen is győzedelmeskedett.

Related Post