TILTOTT TÖRTÉNELEM “1. RÉSZ MAGYAR SZINKRON TELJES FILM

TILTOTT TÖRTÉNELEM “2. RÉSZ MAGYAR SZINKRON TELJES FILM
A templomosok elveszett kincse.
Tiltott történelem (Forbidden History) 2013-tól bemutatott, eddig 30 részes angol dokumentumfilm sorozat.
hatalmi rendszer nem kedveli, ha új bizonyítékok megkérdőjelezik az örökölt bölcsességet és kétségbe vonja az évtizedek és évszázadok alatt tényként elfogadott elgondolásokat. Az évek folyamán rendkívüli történeteket temettek vagy titkoltak el, és a bátor embereket, akik megpróbálták elmondani az igazságot akadályozták vagy megbélyegezték illetve mindkettőt tették. Mostanáig. Az előadó Jamie Theakston megpróbál a legmélyére ásni annak, hogy mit gondolunk, tudunk, menetközben alaposan megvizsgálva, megfontolva, tanulmányozva és elemezve ezeket. Az olyan történetekkel, mint a templomosok elveszett kincse, Krisztus származása és a Salamon kincse Jamie és kutatói csapata az évszázadok óta eltemetett mítoszokról fedi fel az igazságot.

A sorozat sorra veszi a különféle legendákból, alternatív forrásokból származó érdekes történelmi vonatkozású kérdéseket.

Az egyes epizódokban megszólalnak szkeptikus hangok is, de ezek szakértelme sok esetben szemlátomást nem haladja meg a legendákat, szóbeszédet történelmi hitelességűnek elfogató megszólalók szakértelmét.

Így a sorozat összességében nem hogy kétségeket nem támaszt, hanem az epizódok többségében inkább kissé még meg is erősíti a megalapozatlan legendákba, összeesküvés elméletekbe, áltudományos nézetekbe vetett hitet.

A sorozat zavaróan vegyes abban az értelemben is, hogy egyes epizódok majdhogynem tárgyilagosnak mondhatók, mások viszont szinte teljes egészében bizonyítatlan állítások halmaza, megint másoknál tárgyilagos szövegkörnyezetbe ágyazódnak légből kapott és szó nélkül hagyott képtelen állítások (például hogy a katolikus egyház vezetői titokban a Mitrász kultusz gyakorlói illetve egyenesen sátánisták.)