Sat. May 18th, 2024
Utcai sportok olimpiai fesztiválja Budapesten – az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat sajtótájékoztatója

Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs Sorozaton. Az esemény a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új, két fordulós kezdeményezése, a hazai állomás rendezésének jogát a NOB végrehajtó bizottsága ítélte oda Budapestnek. A versenyzők az eseményen megválthatják jegyüket a párizsi olimpiára. A budapesti esemény ingyenesen látogatható!

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat azon túl, hogy a legnívósabb sportesemények sorát gazdagítja, nem hagyományos szurkolói élményt kínál: a kapcsolódó sportot, művészetet, zenét, és kultúrát ötvöző eseménysorozaton egy dinamikus, kihagyhatatlan fesztiválon szurkolhat a közönség a világ legjobb urban sport versenyzőinek egy városi parkban.

A versenyen 464 sportoló közül négy magyar versenyzőt láthat a nagyközönség. A BMX freestyle sportágban Kempf Zoltán (Kempf Zozo) képviseli a magyar színeket, a breaking hazai közösségét Szarvák Csenge (B-Girl Csenge) és Lobontiu Menotti Noris (Noris by Nature) erősíti, sportmászásban pedig Tusnády Nimród Sebestyén mutathatja meg, hol tart a nemzetközi élmezőnyhöz képest.

Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Olympic Agenda 2020+5 elnevezésű reformprogramjának egyik kulcsfontosságú projektje, amelyben négy sportág – BMX freestyle, breaking, gördeszka, sportmászás – legjobbjai egy városi parkban, vérbeli fesztiválhangulatban versenyezhetnek. Az idén debütáló világverseny szervezéséért a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség és a Magyar Olimpiai Bizottság felel, a Honvédelmi Minisztérium Sportért felelős Államtitkársága, valamint a hazai szövetségek bevonásával.

A két részes sorozat első fordulójára május 16. és 19. között kerül sor Sanghajban, ezt követi a budapesti rendezvény június 20-23 között. A versenyzőknek mindkét eseményen teljesíteniük kell ahhoz, hogy kijussanak az idei évi nyári olimpiára. Az Olimpiai Kvalifikációs Sorozatban a BMX freestyle, a street- és park gördeszka, a breaking, és a boulder, a speed, valamint a lead sportmászás kategóriáiban versenyeznek a legkiválóbb sportolók. A verseny az utolsó megmérettetés Párizs előtt, az Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 464 sportolója közül több, mint 150 juthat ki a Párizsi Olimpiai játékokra, az adott sportág kvalifikációs rendszerének megfelelően.

Related Post