Fri. Apr 26th, 2024
Farsangi népszokások, ételek, receptek – kocsonya recept – házi kocsonya készítése

Tulajdonképpen mi is a farsang: a szó a német fasen, faselnszóból ered, jelentése: mesélni, pajkosságot űzni. A vígság azon időszakát jelzi, amely a húsvét előtti nagyböjtöt megelőzi. A farsangot rendesen vízkereszttől, azaz január 6-tól hamvazószerdáig, a nagyböjt első napjáig számítjuk. Legjellegzetesebb eseményei az álarcos, jelmezes, batyus és gyermekbálok. Ez az úgynevezett báli szezon, ilyenkor tartják báljaikat a különböző szakmai csoportok: jogászok, orvosok, iparosok.
Ilyenkor sütik a farsangi fánkot és főzik a kocsonyát. Az előadásban a kocsonyakészítés trükkjeit is bemutatja Barta László.

Barta László gasztronómiai előadásainak irodalmi forrásjegyzéke:
Draveczky Balázs: Történetek terített asztalokról és környékükről
Draveczky Balázs: Újabb történetek terített asztalokról és környékükről
Váncsa István szakácskönyve
Magyar Elek: Az ínyesmester nagy szakácskönyve
Kövi Pál: Erdélyi lakoma
Csemer Géza: Cigányok főztje
Láng György: Klasszikus magyar konyha

http://www.algyoihalaszcsarda.hu/gasztronomia.html
http://www.torzsasztal.com/gasztrofolklor/gasztronomiai-lexikon.html

Related Post