Wed. Nov 29th, 2023
FRIDERIKUSZ MOST: Interjú a Nobel-díjas magyar kémikussal, Oláh Györggyel, 2006. /// F.A. 225.

A legnagyobb felfedezésekhez a tudós kíváncsiságán át vezet az út. - ezt vallotta Oláh György professzor, aki a kémiai reakciókban semlegesnek tartott metán aktivizálásával forradalmasította a kémiát. Ez az ő esetében egészen a Nobel-díjig vezetett.
A Budapesten 1927-ben született Oláh András György középiskolai tanulmányait a Piaristáknál végezte, és bár a szépirodalom volt a kedvence, mégis a Budapesti Műszaki Egyetemen kémia szakra jelentkezett, ami bevallottan nem különös elhivatottságból származott, de kiváló tanára, a magyar vegyipar megteremtésében is fontos szerepet játszó Zemplén Géza hatására nagyon megszerette ezt a tudományterületet, és 1949-ben a doktori cím megszerzése után az egyetemen maradt kutatni és tanítani.
A háborút követő években a kutatóknak ugyan sok nehézséget okozott a kémiai alapanyagok hiánya, de Oláh Györgyöt ez nem kedvetlenítette el, ugyanis rendkívüli leleményességgel hozta létre a kísérletekhez szükséges anyagokat. Kiváló publikációi is hozzájárultak, hogy 1954-ben, amikor a Magyar Tudományos Akadémia megalakította a Központi Kémiai Kutatóintézetet, igen fiatalon kinevezték az intézet társigazgatójának.
Azonban az 1956-os forradalom leverése után családjával elhagyta az országot, először Londonba, majd onnan Kanadába ment, ahol az egyik legnagyobb vegyi üzem, a Dow Chemicals alkalmazta. 1965-ben úgy alakult az élete, hogy átköltözött az Egyesült Államokba, ahol először Clevelandben tanított a Case Western Reserve Egyetemen, aztán 1971-ben már a Dél-kaliforniai Egyetem professzora volt, emellett tudományos igazgatói kinevezést is kapott a Los Angelesben működő Loker Szénhidrogén-kutató Intézetben. Pályája ugyancsak fontos állomása volt, amikor 1991-ben az intézet igazgatója lett.
Oláh professzor végig kapcsolatot tartott magyarországi kutatókkal, és a Magyar Tudományos Akadémia 1990-ben tiszteleti tagjává választotta. Kaliforniában 2017. márciusban bekövetkező halála után végakarata szerint Budapesten, a Fiumei úti sírkertben helyezték örök nyugalomba.
2006-ban, magyarországi látogatása alkalmával szívesen jött el beszélgetni Friderikusz Sándor műsorába.

Hogyan támogathatja a munkánkat?

Legyen a patronálónk, és a támogatása mértékétől függően egyre több előnyhöz juthat:
https://www.patreon.com/FriderikuszPodcast

Egyszeri vagy rendszeres banki átutalással is segíthet. Ehhez a legfontosabb adatok:
Név: TV Pictures
Számlaszám: OTP Bank 11707062-21446081
Közlemény: Podcast-támogatás

Ha külföldről utalna, nemzetközi számlaszámunk (IBAN - International Bank Account Number):
HU68 1170 7062 2144 6081 0000 0000
BIC/SWIFT-kód: OTPVHUHB

Akármilyen formában támogatja munkánkat, köszönjük!

Kövessenek, kövessetek itt is:
youtube: https://www.youtube.com/c/FriderikuszPodcast
Facebook: https://www.facebook.com/FriderikuszPodcast
Instagram: https://www.instagram.com/friderikuszpodcast
Anchor: https://anchor.fm/friderikuszpodcast
Spotify: https://spoti.fi/3blRo2g
Google Podcasts: https://bit.ly/3fc7A7t
Apple Podcasts: https://apple.co/3hm2vfi
Deezer: https://www.deezer.com/hu/show/1000256535

Related Post