Film készül egy világhírű magyar zeneszerzőről

Kurtág György életútja az európai tájon és munkái több mint ezer éves múltra tekintenek vissza az európai zene- és kultúratörténetig.
#Világhírűmagyar #zeneszerzőrőlkészül #mozifilm #világhírűmagyar
A Nemzeti Filmakadémia Filmszakma Döntőbizottsága 290 millió 290 millió forint támogatást szavazott meg a Kurtág című dokumentumfilm elkészítésére. Az idén 96 éves Kurtág György napjaink egyik leghíresebb kortárs zeneszerzője, a második világháború utáni avantgárd generáció kiemelkedő képviselője. 2015-ben költözött haza Franciaországból, azóta Budapesten él. Bár az időskori fizikai korlátok szűkítik mindennapi életed külső kereteit, belső lelki életed még mindig nagyon gazdag.

“Szerintem ennek a filmnek az a küldetése, hogy Kurtag elhozza neki összetett zenéjét (általában távolról), és megszerettesse vele a közönséget. Célunk, hogy a kamera előtt merészséget mutassunk emberi szemszögből. Az ex törékeny becsületes embernek vallja magát – Ez a mélységes őszinteség adja a film gerincét. A zenében élő férfin átsüt a zene iránti szeretete. Ugyanakkor a film azt ígéri, hogy filmes nyelven Koolhoz közelít Tagg munkásságához , vizuális hatást keltve a mű körül” – mondta Nagy Dénes, aki a forgatókönyvet is írta.

Kurtág életútja az európai tájakon és munkái több mint ezer éves múltra tekintenek vissza az európai zene és kultúra történetébe. A gregoriántól a legújabb kortárs irányzatokig minden kor és stílus műzenéje érdekli és hatással van rá, de fontos tapasztalatforrás az európai és magyar irodalomban és képzőművészetben is. A Kurtág Györgyről szóló masszív dokumentumfilm Magyarország mellett a zeneszerző életének számos fontos helyére kalauzolja el a nézőket, például a romániai Lugosra, ahol született, vagy Herkulesfürdőbe, ahol gyermekkorának egy részét töltötte. A filmet még Franciaországban, Svájcban, Hollandiában, Olaszországban és Izlandon is leforgatják.

Kurtag mellett olyan zenei szupersztárok is hallhatók lesznek a filmben, mint Víkingur Ólafsson, Thomas Adès, Eötvös Péter, Rados Ferenc, Pierre-Laurent Aimard, Salvatore Sciarrino, Barbara Hannigan, Benjamin Appl vagy Heinz Holliger. A komolyzenei kultúra jelenlegi helyzete.

A Kurtág-filmet Nagy Dénes, a Berlini Medve Ezüst Medve díjas (Natural Light) rendezője és Ugrin Julianna producere írja és rendezi, aki számos, az Európai Filmakadémia-díjra jelölt hatalmas dokumentumfilmet jegyzi sikerműveivel.

A film operatőre Dobos Tamás, zenei szakmai tanácsadója Fazekas Gerg